Site Meter Bilgi Dehlizi: Nisan 2008

22 Nisan 2008 Salı

Şifalı Bitkiler

Bezelye : Taze ve donmuş olarak kullanılabilen bezelye B1, C vitaminleri, protein, lif ve folik asit içerir. Sinir sisteminde sorunları olanlara tavsiye edilir.

Biberiye ( Kuşdili otu) : 1-2 m yüksekliğinde, kışın yapraklarını dökmeyen bir bitki.Kuşdili olarak da bilinir.Yapraklar ve çiçeklerinden uçucu yağ, tanen, acı maddeler, organik asitler ve glikozit elde edilir. Mide ve barsak uyarıcısı, idrar söktürücü ve safra artırıcı etkisi vardır. Uçucu yağ, uyarıcı olarak haricen kullanılır. Ayrıca hazımsızlığı giderir.
Çarpıntıları keser, migreni keser.İdrar ve adet söktürür.

Boru çiçeği ( çan çiçeği ) : Nefes darlığı , bronşit ve astımın sebep olduğu rahatsızlıkları giderir.

Böğürtlen : Dikenli ve çalı görünümünde bir bitki. Ekilmemis yerlerde, çit, yol ve hendek kenarlarında çok bulunur. Meyva birçok meyvanın oluşturduğu bileşik küre biçimindedir. Kullanılan kısımları yaprakları ve çiçek tomurcuklarıdır. Yapraklar çiçek açmadan toplanır, gölgede kurutulur. Yapraklarda tanen ve organik asitler ihtiva eder. Hafif kabız edici özelliği olmakla beraber; diş etleri, bademcik ve boğaz iltihaplarinda, ishal ve basurda kullanılmaktadır.

Brokoli : Kansere karşı bizi koruyan ve ömrümüzü uzatan müthiş bir sebze. Çok miktarda kalsiyum içerdiği için kemik erimesine birebir. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli, vitamin deposudur. Brokoli tutkunlarında ender olarak bağırsak ve akciğer kanseri görülür, kalp dolaşım hastalıklarına da pek fazla rastlanmaz. Kadınlarda göğüs kanserini önler. Göğüs kanserine ve spinabifida hastalığına karşı etkili. Brokoli bol miktarda, göğüs kanseri riskini azaltan 'indole' adlı bir madde içeriyor. İndole, göğüs kanserine neden olan östrojen bozukluklarını engelliyor. Ayrıca brokolinin diğer bir özelliği de, spinabifida hastalığını (doğuştan belkemiğinde son omurun kapanmamış olması) önlemesi.

Buğday : Lifli gıdalar sağlıklı bir beslenmenin temelidir. Buğdayın dış kabuklarından elde edilen kepek de, genellikle mısır gevreği türü yiyeceklerle tüketilir. Kepekli buğday unundan yapılan kurabiye vb. bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı önler. Buğday tanesinin özü olağanüstü besleyicidir. Vücudun özümsediği kalsiyum, demir ve çinko burada depolanır. Besin değeri, potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday, bağırsak ve rektum kanserini önleyici faktörler içerir. Ama, yulaf ve mısıra kıyasla sindirimi biraz daha zordur.

Ceviz : Yaprakları ve kabuklarıyla hazırlanan ilaçlar kanı temizler, kansızlığı giderir. İshal ve dizanteriyi keser. Verem ve şeker hastalığında hem besleyici, hem de tedavi edicidir. Saç ve elleri boyamakta da kullanılır. Bitki bilimcilere göre bol miktarda A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri ile Chinon Juglon adlı aktif madde içeren cevizin hem içi, hem ağacının kabukları hem de yaprakları pek çok sağlık sorununa iyi geliyor. Her sabah kahvaltıda bir miktar ceviz içi yenmesinin zekayı geliştirdiğini belirten uzmanlar, yeşil ceviz meyvelerinin kabukları kaynatılarak içildiğinde erkeklerde cinsel gücü artırdığını belirtti.
Vücudu besleyip güçlendiren cevizin yararlarından bazıları şöyle sıralanıyor:
- Nasırlar üzerine konulan ceviz yağı zamanla bunların yok olmasını sağlar.
- Taze dalların kabukları ve meyvelerinin kabukları ile karıştırılıp kaynatılarak elde edilen sıvı mideyi kuvvetlendirir.
- Ceviz yapraklarından yapılan çay iştah açar, mideyi kuvvetlendirir, boğaz hastalıklarına iyi gelir.
- Bir miktar ceviz yaprağı banyo suyuna karıştırılırsa cilt hastalıklarına iyi gelir. • Ceviz yaprakları pişirilerek çıbanların üzerine sarılırsa iyileşmesini sağlar. • Ceviz yağı yüz lekelerinin üzerine sürülüp masaj yapılırsa lekeler yok olur.

• Civan Perçemi (Binbir yaprak otu, Kandil Çiçeği) : Bitkinin kullanılan kısmı, yapraklı ve çiçekli dallarıdır. Dallar ve çiçekler henüz tamamen açılmadan toplanır ve gölgede kurutulur. Bitkinin bu kısımları uçucu yağ, sabit yağ ve acı glikozit maddelerini ihtiva ederler. Kuvvet verici, uyarıcı, idrar ve gaz söktürücüdür. İçersindeki Sincolden dolayı antiseptik, balgam söktürücü ve midevidir. Yara iyi edici bir özelliği vardır. Basurda sulu hulasası fitil halinde verilir.

Çamfıstığı : Bronşit, verem, akciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Ruhi çöküntüyü giderir. Kalp hastalıklarında da faydalıdır.

Çemen : Balgam söktürür. Vücuda rahatlık verir.

Çiğdem (Mahmur Çiçeği) : Bitkinin kullanılan kısmı tohumları ve yumrusudur. İdrar söktürür, Kabızlığı giderir. Kesinlikle tavsiye edilen miktardan fazla kullanılmamalıdır. Çiğdem tohumu ve yumrusundan hazırlanan preparatlar uzun zamandan beri damla hastalığına karşı kullanılmaktadır. Daha çok ziraatta kullanılır.

Çilek : Körpe ve bol sulu çilekler sistemi temizliyor. Cilt sorunları olanlar için de iyi bir meyvedir. Böbrek, idrar yolları ve bağırsak sorunları için de birebirdir. Ayrıca diş etlerini güçlendiriyor, dişlerdeki tartarı önlüyor, ağız kokularını ve boğaz ağrılarını gideriyor. Çilekte yüksek oranda C vitamini bulunduğu gibi, yüksek tansiyon ve kolesterolü düşüren maddeler içeriyor. Çilek C vitamini ihtiyacını karşılar. Ayrıca bol miktarda potasyum içerir ve lifli besinler arasında önemli bir yer tutar. Diyabetli hastalar, çileğe şeker ilave etmemek şaartıyla bu meyveyi bol bol yiyebilirler.

Çörekotu : İştah açar. Vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını söker. Koklanacak olursa baş ağrısını keser.

Defne : Terletir, ateşi düşürür. Vücuda rahatlık verir. İdrar ve adet söktürür. İştah açar. Sinir ağrılarını dindirir.

Deniz Kadayıfı : Solunum ve hazım sistemi nezlelerini giderir. Vücudu besleyici olarak da kullanılır.

Deniz Yosunu : Metabolizmanın işleyişini hızlandırıyor. Troid hormonundaki dengesizlikleri engellen maddelir içeren su yosunu, metabolizmayı hızlandırıyor. Ayrıca, B vitamini, kalsiyum ve çinko içeren yosun; deriye, tırnaklara ve saça karşı etkili.

Dereotu : Bitkinin kullanılan kısmı meyveleridir. Meyveler eylül sonunda toplanır ve gölgede kurutulur. Meyvelerinde sâbit ve uçucu yağ, pektin ve azotlu bileşikler vardır. Meyveler yatıştırıcı, mide ve bağırsak gazlarını önleyici olarak kullanılır. Hazımsızlık ve hıçkırığa tesiri iyidir. Yaprakları da yemek ve salatalarda kullanılır.

Devedikeni : Ateş düşürür. Terletir ve vücuda rahatlık verir.

Domates : Kanserden koruyucu ve yaşlanmayı zihinsel ve bedensel olarak yavaşlatıcı bir sebze. C ve E vitaminleri içerir. Domates zengin bir potasyum kaynağıdır ve çok az miktarda tuz bulunur. Yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur ve vücudun su tutmasını engeller. Kalp hastalıklarına ve prostat kanserine karşı etkili. 'Beta karotin'e yakın olan likopen içeriyor. Likopen vücudu kalp hastalıklarına karşı koruyan maddeler arasında yer alıyor. Araştırmalar domatesin prostat kanseri riskini azalttığını gösterdi. Haftada en az iki kez domates yiyen erkeklerin, diğerlerine oranla prostat kanserine yakalanma riskleri az

Dut : Beyaz dut yaprakları idrar söktürür. Vücutta biriken suyu boşaltır. Aç karnına yenen beyaz dut bağırsak solucanlarını söktürür.

Project Rainbow Görünmezlik Deneyi


Deneyin resmi ve bilimsel adı “PROJECT RAINBOW” (Gökkuşağı Projesi) idi. Deneyi gerçekleştiren Allende notlarında 22 Haziran 1943 de jeneratörlere güç vererek başladığını yazarak kaleme almıştı. Devamı ise şöyle;

“Bir an sadece geminin çıpasını görebildim, sonra oda kayboldu, ortada artık ne sis ne USS Eldridge vardı; bomboş denize bakıyorduk, bizim gemide bulunan üst rütbeli subaylar ve bilim adamları korku, dehşet ve heyacan içinde nefeslerini tutarak bu inanılması güç başarılarını seyrediyorlardı.Gemi ve mürettebatı hem radarda hemde gözlerimizin önünde yok olmuştu.Her şey planlandığı gibi yürüyordu, 15 dk. sonra emir verildi ve jeneratörlerin şalteri kapatıldı.

Önce hiçbir şey olmadı, arkasından yeşil sis tekrar ortaya çıktı ve USS Eldridge yeniden görünmeye ve ortaya çıkmaya başladı ama gemi nereye gitmiş ve nereden geliyordu? Sis azalırken, birşeylerin tuhaf gittiğini hissediyorduk. Hemen gemiye yanaştık, ilk önce mürettebatın çoğunun geminin yanından sarkıp kustuklarını gördük, diğerleri ise geminin güvertesinde şaşkın şaşkın dolaşıyorlardı,sanki hiç birinin bilinci yerinde değildi. Yetkili ekipler gemiye girerek bütün mürettebatı kısa süre içerisinde uzaklaştırdılar ve yerlerine hazır bekletilen yeni bir mürettebat aldı. Bir iki gün sonra, yeni bir deneye daha karar verildi.Gemi istenilen radar görünmezliğine ulaşmıştı, donanım değiştirildi ve 28 Ekim 1943′te deney yine aynı gemide tekrarlandı.

Jeneratörler çalışmaya başladıktan hemen sonra Destroyer hemen hemen görünmezlik çizgisine ulaşmıştı, sadece burnu ve arkası görülüyor, arada ise bazı çizgiler belli belirsiz seçiliyordu. Sonra sadece su üzerinde tekne boyunda bir çizgi kaldı. Bir iki dakika sonra mavi bir ışık parladı ve o çizgide yok oldu. Şimdi gemi tamamen yokolmuştu. Bir kaç dakika sonra millerce uzakta Norfolk’ta ortaya çıktı. Göründükten biraz sonra bilinmeyen bir nedenle yine kayboldu ve Philadelphia’da tekrar ortaya çıktı. Bu kez durum çok ciddiydi, tüm mürettebatın başı beladaydı. Bazıları yok oldu ve bir daha geri dönmediler. Bu olayın en korkunç bölümü ise beş tane denizcinin geminin eriyen ve sonra yine katılaşan metal levhalarının içinde kalmalarıydı.Bu çok feci bir durumdu. Denizcilerin birisi kurtuldu fakat bir daha eski haline dönemedi. Aklını tamamen yitirmişti ama yapacak hiçbir şey yoktu. Bazılarının psişik yetenekleri gelişmişti, sokakta yürürken kaybolan ve yine ortaya çıkan insanlar vardı.

Manyetik alanın içinde kalan mürettebattan kaybolanlar ancak birisinin yüzüne ve eline dokunulmasıyla görünür hale geliyorlardı, yani dokunmanın giysinin olmadığı bir yere yapılması gerekiyordu. “Donma” adı verilen bu olay saatlerce, günlerce sürebiliyordu, hatta bir tayfa tam altı ay donmustu ve altı ay sonra kurtarılabilindi. Elektronik kamuflaj başladıktan sonra geminin ve mürettebatının bütünüyle kaybolup,çok uzak bir yerde ortaya çıkıp ve sonra yeniden geri dönmesine neden olan neydi?” .

18 Nisan 2008 Cuma

Webmaster Gerçeği

Facebook Superwall Nedir?

Duvar, herbir kullanıcının profil sayfasındaki bir boşluk olup arkadaşların mesaj göndermesi için kullanılmaktadır. Bu sayede isteyen Facebook kullanıcıları kendi ağ grubundaki arkadaşlarıyla iletişim kurabilirler.

Bir kullanıcının duvarı, eğer profilinde izin verdiyse izin verdiği diğer kullanıcılar tarafından da görülebilir. Farklı kullanıcıların duvar postaları bir kullanıcının Haber beslemesi (News feed) aracılığıyla görülebilir.

Pekçok kullanıcı arkadaşlarının duvarlarına kısa, geçici notlar bırakabiliriler. Daha mahrem veya özel mesajlar kaydedilir ve kişinin Gelen kutusuna (inbox) gönderilir. Bu tür notlar sadece gönderici ve gönderildiği kişi tarafından görülebilir.

Bu durumda email gibi değerlendirilebilir.

Haziran 2007′de Facebook, kullanıcıların duvara dosyaları da (attachments) eklemesine izin vermeye başladı. Daha önce duvar sadece metin içerikleri kabul ederken artık dosyalar da gönderilebilmekte.

Ölüm Anında Hissedilenler

Bilim dergisi New Scientist, "insan ölüm anında ne hisseder, ölüm nasıl olur" sorularına yanıt aradı.Ölüm anında ne hissedilir?

Dünyanın önde gelen bilim dergisi New Scientist, İskoçya'daki Caledonian Üniversitesi'nden psikolog Cynthia McVey'in, ölümün eşiğinden dönenlerle görüşerek ve bilimsel incelemeleri bir araya getirerek yaptığı araştırmayı yayımladı.

Araştırma, kafa kopmasından boğulmaya, yanmadan yüksekten düşmeye kadar birçok ölüm şeklinde asıl sorumlunun, beyne oksijen gitmemesi olduğunu ortaya koydu.

Araştırmaya göre ölüm anlarından şunlar yaşanıyor:

Boğulma: Kişi ilk anda büyük panik yaşıyor. Nefesini tutuyor. Ardından su ciğerlerine doldukça bir yanma ve yırtılma hissi duymaya başlıyor. Son olarak hissettiği şey ise sakinlik ve dinginlik oluyor. Oksijen alamadığı için bilinci kapanıyor, ardından ölüyor.
Yanma: Yanıklar, çok şiddetli acıya yol açıyor. Sinir uçlarının yanması ise bu acı hissini bir süre sonra ortadan kaldırıyor. Ardından kişi biraz his kaybına uğruyor. Yanarak ölen kişilerdeki asıl ölüm nedeni çoğunlukla zehirli gazların solunması ve nefessizlik oluyor.

Kafanın kopması: Uzmanlara göre beyin, kafa koptuktan sonra saniyelerce fonksiyonlarını sürdürüyor. Fransa'daki raporlara göre 18'inci yüzyılda giyotinli idamlarda kopan kafada 30 saniye kadar yüz mimikleri görülüyordu.

Yüksekten düşme: ABD'deki Golden Gate Köprüsü'nden atlayan 100 kurbanın, akciğerin iflas etmesi, kalbin patlaması ve kırık kaburgaların iç organlara zarar vermesi sonucu öldü ortaya çıktı.

Eelektriğe kapılma: Elektrik akımına kapılma, kalbi durdurabiliyor. 10 saniye sonra da bilinç kapanıyor. Ancak elektrikli sandalyede idam edilen mahkûmların ölüm nedeni beynin aşırı ısınması ya da boğulma oluyor.

Kan kaybı: 1.5 litre kan kaybeden kişi kendini halsiz, susamış ve korkmuş hissediyor. İki litre kan kaybedildiğinde baş dönmesi ve bilinç kaybı başlıyor.
Dekompresyon (basınç kaybı): Ani basınç kayıplarından kurtulanlar, göğsüne vurulmuş gibi ani bir acı yaşadıklarını anlatıyor. 15 saniyeden az süre içinde de bilinç kaybı yaşanıyor.
Kalp krizi: En çok rastlanan olay, kaslar oksijen alamayıp çırpınmaya başladığında hissedilen göğüs ağrısı. Kalbin normal ritminin bozulması, kalp atışlarını durduruyor. Bilinç kapanıyor ve ölüm gerçekleşiyor.

Asılma: Yağlı urganla asılarak boğulma 10 saniye içinde bilinç kaybına yol açıyor. Fırlatma tarzı asılmalarda amaç, boynun kırılmasını sağlamak. Ancak bu yöntemle asılan mahkûmlarda ölümlerin yine boğulmadan kaynaklandığı belirlendi.

Zehirli iğne: ABD'de idamlarda kullanılan yöntem, doğrudan kalbi durduruyor. Araştırmalar, mahkûmların yanma ve büyük acı hissettiğini gösteriyor.

13 Nisan 2008 Pazar

OpenOffice.org 2.4

Open Office açık kaynak kodlu ofis programlarınızı için ücretsiz çözümler üretiyor.

Açık kaynak kodlu lider ofis yazılımı OpenOffice.org'un 2.4 sürümü kullanılmaya hazır... Önceki sürümlerden bildirilen hataların düzeltilmesi yanında yeni birçok özellik eklendi.
Bu özelliklerden bazıları,


Genel

  • HTTPS ile WebDAV sunucularına bağlantı desteği
  • Araç çubuklarındaki simgelerin özelleştirebilir hale getirilmesi
  • Saklanan parolaların ana parola ile korunması
  • Daha yeni bir ODF belgesiyse uyarı gösterilmesi
  • PDF belgelerinde ilgili bağlantılar, belge başvuruları, PDF/A-1 (ISO 19005-1) ve çapraz belge bağlantı seçenekleri desteği
  • Yazdırma penceresinde kullanışlı seçeneklerin eklenmesi


Writer

  • Belli bir bölgenin seçilmesi ve işaretlenmesi
  • Bul ve değiştir kısmında düzenli ifadelerde geriye dönük başvuru gösterimi
  • Kolay imla denetim dilini değiştirilme seçeneği
  • Ekle ve Nesne Ekle araç çubuğu tekrar tasarlandı
  • Belge özelliklerinde özel alanların kullanılması genişletildi

Calc

  • Metinleri sütunlara dağıtma seçeneği eklendi
  • Çalışma sayfalarında ayrı ayrı yakınlaştırma özelliği eklendi
  • Formül başlangıçlarında + ve - kullanılması sağlandı



Sürüm notlarının tamamına ulaşmak için tıklayın...

OpenOffice.org 2.4 Türkçe sürümünü indirmek için tıklayın.

Online Oyunlar için Server Aramanın En Kolay Yolu

Online serverlar üzerinde oyun oynamak istiyorsunuz ve gerekli kaynağımı bulmakta zorlanıyorsunuz? işte sizlere, orası olur mu olmaz mı diye boşa zaman geçirmemeniz için son derece faydalı bir site.

Game Monitor, Sitede bir çok ülkede yer olan bir çok oyunun server listesi bulunmakta yapmanız gereken oyunu ve dili seçmeniz. gerisini listeden hallediyorsunuz.

Açık adres : http://www.game-monitor.com/

2 Nisan 2008 Çarşamba

Balparmak Kalitesi ile Arjantin Balları Geliyor

Balparmak Kalitesi ile Arjantin balı tüketeceğiz. Bal Sektöründe Lider firmalarımızdan Balparmak bugün yapmış olduğu basın toplantısında, Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak Ocak başında bu gidişle Türkiye’de satacak bal kalmayacak diye uyarmıştık. Türkiye’de şimdi arıcının elinde gerçek ve kaliteli bal kalmadığını herkes gördü. Rafları hileli,sahte ve kaçak ballara terk etmemek ve Türkiye’yi balsız bırakmamak için bal ithalatına başladık dedi.

Yapılan araştırmalar soncunda Türk halkının damak tadına en uygun lezzetin arjantin balları ile sağlanabileceğinin tespit edildiğini. Latin Amerika'nın bal ihracatı konusunda seçilmesinin nedeninin kaliteli bal üretimi olduğunu belirtti.

İhracaat sebebinin iç piyasada yeterli kalitede balın bulunmayışı olduğu belirterek, Türk arıcılarının sağlıklı ve gerçek balları, yeterli miktarda ve kalitede olduğu sürece Balparmak için her zaman öncelik taşımaktadır. İthalat girişiminin arıcılara karşı değil, aksine onları ve tüketicileri sahte ve kaçak bal satanlara karşı koruma amaçlı olduğunun anlaşılmasından memnuniyet duyuyoruz açıklamasında bulundu.

Fenerbahçe - Chealsea


Şampiyonlar Ligi çeyrek final maçında Şükrü Saracoğlu Stadı'nda karşılaşacak. Maç saat 21:45'de Star TV'de yayınlanacak.

Takımın muhtemel 11'leri belli oldu.

Fenerbahçe : Volkan Demirel, Önder, Lugano, Edu, Vederson, Deivid, Aurelio, Maldonado, Uğur, Alex, Kezman.

Chelsea: Cudicini, Ferrera (Essien)-Terry-Carvalho-Aslhy Cole, Joe, Cole-Lampard-Makalele-Ballack-Kalou, Drogba

Chip Tunning

Günümüzde hemen hemen tüm otomobiller, enjeksiyon sistemi ve elektronik beyin kontrollü motorlarla donatılıyor. Beyin, içerdiği yazılım sayesinde motorun ateşleme, yakıt ve hava beslemesi gibi birçok fonksiyonunu kontrol ediyor.

Yakit kalitesi, ateşleme sisteminin gücü, havanın ısısı ve oksijen miktarı, motorun güç potansiyelini etkileyen önemli faktörler. Bunlardan en az biri normal seviyenin dışında olduğu takdirde motor, maksimum güce ulaşamayabiliyor. Elektronik beyinse, genel dengeyi sağlayarak belirli toleranslar içinde motordan en yüksek verimin alınmasını sağlıyor.

Modifiyeli beyin çipleri daha kısık toleranslar motoru daha yüksek güçlere taşıyan programlar içeriyor. Bilindiği gibi, bir motor ne kadar devirlenirse o kadar güç kazanıyor. Bu çipler, motorun maksimum devir sınırını dahada yukarıya çıkararak, daha yüksek beygir güçleri kazandırıyor. Ancak bu yapılırken, gereken hava, yakıt ve ateşleme miktarının da bir o kadar artırılması gerekiyor. Çip modifikasyonu sonucunda motorun performansının hangi oranda arttığı kesin olarak soylenemez. Aksi takdirde fark görülmez.

Chip Tuning iki ana sekilde yapılır:
1. Aracın beynindeki chip sökülerek Superchips tarafindan özel olarak programlanmış yeni bir chip takılması
2. Eğer aracın orjinal chipi yeniden programlanabilir ise orjinal program yerine Superchips'in modifiyeli programının aktarılması.

SUPERCHIPS uygulamasından ne kadar kazanç elde edilir?
Superchips bir chip programı yazarken o aracı özel bir dinamometreye bağlar ve o aracın tüm ince ayarlarını yapar. Yani tüm ateşleme avansı ve yakıt püskürtme stratejilerini, yakıt tasarrufunu günlük kullanımda çok etkilemeden maksimum performans öncelikli hale getirir. Bu sayede atmosferik araçlarda yaklaşık %10 beygir gücü ve tork artışı elde edilir. Bu güç artışı aracın tam gaz kullanımında aracın genel performansını arttırırken, günlük kullanım kosullarında çok daha canlı ve hızlı tepki verir hale getirir!

ECU nedir?
ECU (Motor Kontrol Ünitesi) otomobilin motor bölümünde veya yolcu kabini içinde bir yere monte edilmiştir. Boyutları bir oto teybinden daha küçüktür. Bu küçük cihaz birden fazla microbilgisayar içermekte ve motorun değişen koşullarda en verimli şekilde yönetimini sağlamaktadir.

Bu microbilgisayarlar, EPROM bir chip içerisinde bulunan bir programı çalıştırmaktadır. ECU, tüm motor yönetimi ve kontröllerden sorumludur, ve motorun çalışma şartlarını sürekli olarak denetler, parametreleri hesaplar ve sürekli olarak değişkenleri ayarlar. Tüm bu ayarlamalar, motorun yükü, devri, çevre değişkenleri (hava sıcaklığı, hava yoğunluğu, motor sıcaklığı, barometrik basınç vs…) göz önüne alınarak bir saniye içerisinde yüzlerce kez gerçekleşir…

Tüm bu ölçümler, basınç, sıcaklık, devir, hız, hava yoğunluğu vs…gibi değişkenlerin, milyarda bir sapma ile, motor içinde bulunan yüzlerce sensör tarafından yapılması ile mümkün olmaktadır…ECU bu değerleri algılar, ardından EPROM içerisinde bulunan haritadan ilgili değerleri bulur, ve de ateşleme zamanlaması, optimum yakıt miktarı, turbo basıncı, emisyon değerleri gibi değişkenleri hesaplayıp uygulamaya geçirir…Tüm bu işlemler saniyenin binde biri cinsinden sürelerde gerçekleşmektedir.

Otomobil Dünyası kısaltmaları

2WD : two wheel drive , İki çeker
3-4SM : 3-4 AT shift solenoid , 3-4 otomoatik şanzuman kol selonoidi
4WD/4*4 : four wheel drive , dört çeker
4WS : four wheel steering , dört tekerlek hareketli
AAC : auxiliary air control , hava kontrolü
AAV : auxiliary air valve , hava valfi
ABDC : after bottom dead centre , alt ölü merkez sonrası
ABS : anti lock brakes , anti kitleme fren
AC : air condition , klima
ACT : air charge temperature (sensor) , hava şarz ısı sensörü
ACV : air control valve , hava kontrol valfi
AEI : integrated electronic ignition , elektronik ateşleme entegresi
AFS : air flow sensor , hava akış sensörü
AIV : air induction valve , hava giriş supabı
AKR : anti-knock control , anti vuruntu kontrolü
ALU : aluminium (aritmetic-logic unit) , bölgesel ünite(aliminyum)
AP : air pump , hava pompası
APC : adaptive pilot control , adapte edilebilir otomatik kontrol
APP : accelerator pedal position , gaz pedal pozisyonu
ARB : anti-roll bar , denge demiri
AS : air suction , hava emiş gücü
ASR : acceleration skid control , patinaj(kayma) kontrolü
ASV : air suction valve , hava emiş supabı
AT : automatic transmission , otomatik şanzuman
ATDC : after top dead centre , üst ölü bölge sonrası
AWD : all wheel drive , tüm tekerleklerden çekiş
BAC : By-pass air control , hava kontrol By-pass
BARO : barometric pressure , basınç
BAS : brake assist system , fren yardımcı sistem
BBDC : before bottom dead centre , alt ölü bölge öncesi
BDC : bottom dead centre , alt ölü bölge
BFP : brake fluid pressure , fren hidrolik basıncı
BPP : brake pedal position , fren pedal durumu
BSI : distributorless semiconductor ignition , distribütörsüz ateşleme
BTDC : before top dead centre , üst ölü bölge öncesi
Cab/Cabrio : cabriolet/convertible , üst açılır
Cam : camshaft , eksantrik mili
CAN : controller area network (data bus) , bölgesel bilgisayar kontrolü
CANP : canister purge solenoid , kanister seloneidi
Carb-2V : carburettor - twin choke , çift kelebekli karbüratör
Carb-Elec : carburettor - electronıcally controlled(FBC) , elektronik kontrollü karbüratör
Carb-FJ : carburettor - fixed jet , otomatik jikleli karbüratör
Carb-VV : carburettor - varıable venturi , değişken venturili karbüratör
Cat : catalytic converter , katalitik konvektör
CB : contact breaker ıgnıtıon , devre kesicili ateşleme
CCO : clutch converter override , debriyaj dönüştürücüsünü geçersiz kılmak
CDI : capacitor discharge ignition , şarz olmayan ateşleme kapasitörü
CKP : crank shaft posıtıon , grank mil pozisyonu
CMP : cam shaft posıtıon , eksantrik mil pozisyonu
CO : carbon monoxide , karbon monoksid
CO2 : carbon dioxide , karbon dioksid
Cpe : coupe , coupe
CPP : clutch pedal posıtıon , debriyaj pedal pozisyonu
CPU : central processing unit , ana programlama ünitesi
Crank : crank shaft , grank mili
CS : crank shaft , grank mili
CSV : cold start valve , soğuk çalıştırma valfi
CTP : closed thorttle posıtıon , kapalı boğaz pozisyonu
CTS : coolant temperature sensor , su sıcaklık sensörü
CVS : constant volume sampling , değişmez ses örneklemesi
CVT : current to vacuum sensor , vakum sensör değeri
DEE : digital engine electronics , dijital motor elektironiği
DI : dırect/dıstributorless ignition , distribütörsüz ateşleme
DICS : dual intake control solenoid , çiftli emme kontrol selonoidi
DIS : digital idling system , dijital rolanti sistemi
DLC : data link connector , data bağlantıs
DME : digital motor electronics (Motronic) , dijital motor elektironiği
DOHC : double overhead camshaft , üstten çift eksantrik
DPFE : differantial pressure feed back exhaust , değişken egzoz basıncını geri beslemek
DVM : digital volt meter , dijital volt metre
EACV : electronic air control valve , elektronik hava kontrol valfi
EBD : electronic brake pressure distribution , elektronik fren basınç dağıtıcısı
ECCS : electronic concentrated control system , yoğunlaştırılmış elektronik kontrol sistemi
ECİ : electronically controlled injection , elektronik kontrolle enjektör
ECM : elektronic (engine) control module , elektronik kontrol modulü
ECT : engine colant temperature , motor soğutma ısısı
ECU : electronic control unit , elektronik kontrol ünitesi
EDIS : electornic distributorless ignition system , elektronik distribütörsüz ateşleme sistemi
EDL : electronic differetial lock , elektronik diferansiyel kilidi
EEC : exhaust emission control , egzoz emisyon kontrolü
EEC : electronic engine control , elektronik motor kontrolü
EEC : evaporative emission control , buharlaştırmalı gaz kontrol
EFİ : electronic fuel injection , elektronik benzinli enjektör
EFP : electronic accelerator pedal , elektronik gaz pedalı
EGR : exhaust gas recirculation , egzoz gaz kazanımı
EICV : electronic idle control valve , elektronik rolanti kontrol valfi
ELCD : evaporative loss control device , buharlaşma kayıp kontrol cihazı
ELD : electronic load detector , elektronik yük detektörü
EMI : electro-magnetic interference , elektro manyetik karışım
EPC : electronic pressure control , elektronik basınç kontrolü
EPROM : erasable programmable read only memory , silinebilir programlanabilir hafıza
EPT : exhaust pressure transducer , ekzoz basınç çeviricisi
ESA : electronic spark advance , elektronik ateşleme avansı
ESC : electronic spark control , elektronik ateşleme kontrolü
ESP : electronic stability programme , elektronik sabitleme programı
ETC : electronic traction control , elektronik patinaj kontrolü
ETV : electronic throttle valve , elektronik boğaz valfi
EVAP : evaporative emission (canister purge valve) , buharlaşmış gaz(kanister valfi)
EVR : electronic vacuum regulator , elektronik vakum regulatörü
EZF/K/L-i/-h : computerised ignition , bilgisayarlı ateşleme
F : cooling fan , soğutma fanı
FBC : feed-back carburettor , geri beslemeli karbüratör
FICD : fast idle control device , hızlı rolanti kontrolü
FPED : full power enrichment device , tam güç zenginleştirme cihazı
FWD : front wheel drive , önden çeker
G : guide pulley , yardımcı pule
GEN : alternator , şarz dinamosu
HC : high compression ratio , yüksek kompressiyon değeri
HD : heavy duty , ağır hizmete uygun
HEGO : heated exhaust gas oxygen (sensor) , oksijen sensörü
HO2S : heated oxygen sensor , oksijen sensörü
HT : high tension , yüksek tansiyon
Hyd : hydraulic (tappets) , hidrolik
I/O : input-output unit , giriş-çıkış ünitesi
IAC : idle air control , rolanti hava kontrol
IAT : intake air temperature , emme hava sıcaklkığı
IC : integrated circuit , entegre akımı
ICE : computerised ignition system , bilgisayarlı ateşleme
ICM : ignition control module , ateşleme kontrol modülü
ICSV : idle control selenoid valve , rolanti kontrol seloneid valfi
IMA : idling mixture adjustment sensor , rolanti karışım ayar sensörü
IRS : independent rear suspension , bağımsız arka suspansiyon
ISB : idle speed boost , rolanti arttırıcı
ISC : idle speed control , rolanti hız kontrolü
ISCS : idle speed control servo , rolanti hız kontrol dümeni
ISMP : idling speed mixture potentiometer , potansiyometreli rolanti ayarlayıcı
Jet. : Jetronic , jetronik
KAM : keep alive memory , hafızayı canlı tutmak
Kat : catalytic converter , katalitik konvektör
Kmb/3/5/Est. : estate 3/5 door , 3/5 kapılı arazi arcı
KS : knock sensor , vuruntu sensörü
Lambda : lambda value (special test equipment) , lmabda test cihazı
LC : low compression ratio , düşük kompresyon değeri
LED : light emitting diode , ışık yayıcı diyot
LH : left-hand , sol el
LHD : left-hand drive , soldan kullanıcı
Lim : hatchback 3/5 door , 3/5 kapılı hatcback
Lim 2/4 : saloon 2/4 door , 2/4 kapılı sedan
LSD : limited slip differential , kilitli diferansiyel
LWB : long wheel base , uzun araç zemini
MAF : mass air flow (sensor) , hava kütle emiş sensörü
MAP : manifold absolute pressure (sensor) , manifolt basınç sensörü
Map-DI : ECM controlled direct ignition , beyinden kontrollü direk ateşleme
Map-DIS : ECM controlled distributorless ignition , beyinden kontrollü distribütörsüz ateşleme
Map-h : ECM controlled,Hall effect ignition , beyinden kontrollü eksantrikten okuyuculu ateşleme
Map-i : ECM controlled,inductive ignition , beyinden kontrollü bobinli ateşleme
Mass : mass (hot wire) air flow meter , hava kütle ölçer
Max : maximum , maksimum
MEMS : modular engine management system , module edilebilir motor yönetimi
MFI-c : multi-port fuel injection-continuous , sürekli çok noktadan enjektör
MFI-i : multi-port fuel injection-intermittent , fasılalı çok noktadan enjektör
MFI-s : multi-port fuel injection-sequential , sıralı çok noktadan enjektör
MIL : malfunction indicator lamp , arıza lambası
Min : minimum , minimum
min : minutes , dakika
MLUS : modulated lock-up solenoid , modüle edilebilir kilitli üst solenoid
MMC : manuel mixture control , manuel karıştırıcı kontrol
MMFD : magneti marelli fuel division , magnetti marelli yakıt bölümü
MON : motor octane number , motor oktan numarası
Mono. : Monopoint , tek nokta
Mot. : Motronic , motronic
MPFI : multi-point fuel injection , çok noktadan benzin enjektörü
Mpi : multi-point injection , çok noktadan enjektör
MPS : motor position switch/sensor , motor pozisyon anahtarı/sensörü
MT : manueal transmission , manuel şanzuman
MY : model year , model yılı
N : neutral position,automatic transmission(negative) , otomatik şanzumanda boş pozisyonu
N= : 91 octane petrol , 91 oktan benzin
NO : nitric oxide , nitrik oksid
NO2 : nitrous dioxide , nitrous dioksid
Nox : oxides of nitrogen (conrol) , nitrojen oksidi(kontrol)
NTC : negative temperature coefficient , negatif sıcaklık faktörü
O2S : oxygen sensor , oksijen sensörü
OD : overdrive , üst kullanış
OHC : overhead camshaft , üstten çift eksantrik
OHV : overhead valve , üstten supap
P : park position,automatic transmission(positive) , otomatik şanzumanda park pozisyonu
PAIR : pulsed secondary air , ikinci hava atımı
PAS : power assisted streering , power direksiyon yardımcısı
PCV : positive crankcase ventilstion , mutlak karter havalandırması
PIP : profile ignition pick-up (signal) , ateşleme sinyal durumu
PNP : park/neutral position , park/boş pozisyonu
PRCV : pressure regulator control solenoid valve , basınç ayralayıcı kontrol supabı
PROM : programmable read only memory , programlanabilir okunabilir hafıza
PS : power steering , pover direksiyon
PSP : power steering pressure , pover direksiyon basıncı
PTC : positive temperature coefficient , pozitif sıcaklık faktörü
quattro : all wheel drive , tüm tekerleklerden çekiş
RAM : random access memory , rastgele erişimli bellek
R-Cat : regulated catalytic converter , regule edilebir katalitik konvektör
RH : right-hand , sağ el
RHD : right hand drive , sağdan kullanıcı
RICV : rotary idle control valve , rotatif rolanti kontrol supabı
ROM : read only memory , okunabilir hafıza
RON : research octane number , seçilebilir oktan numarası
RPM : revolutions per minute , motor devri
RUF : adaptable to catalytic converter , katalitik konvektöre uyarlı
S= : 95 octane petrol , 95 oktan benzin
SACV : secondary air control valve , ikinci hava kontrol supabı
SAI : seconder air injection , ikinci hava püskürtmesi
SAS : speed adjusting screw , hız ayarlayıcı vida
SC : supercharger , supercharger
SLS : self levelling suspension , kendinden ayarlı suspansiyon
SMJ : super multiple junction , süper çoklu birleşim
SPI : single point injection , tek nokta enjektör
SPOUT : spark output signal , buji çıkış sinyali
SPS : speed sensitive power steering , hız duyarlı pover direksiyon
STA : start signal , başlangıç sinyali
STO : self test output , kendinden test çıkışı
SWB : short wheel base , kısa araç zemini
SZ : coil ignition (breaker triggered) , ateşleme bobin
T : tensioner , tansiyon
TBI-c : throttle body injection-contiuous , boğazdan enjektör-sürekli
TBI-i : throttle body injection-intermittent , boğazdan enjektör-fasılalı
TC : traction control , çekiş kontrolü
TCCS : toyota computer control system , toyota bilgisayar kontrol sistemi
TCM : transmission control module , şanzuman kontrol modülü
TCS : traction control system , çekiş kontrol sistemi
TDC : top dead centre , üst ölü bölge
TP : throttle position (switch/sensor) , boğaz pozisyonu
TPS : throttle position switch/sensor , boğaz pozisyon anahtarı/sensörü
TR : transmission range , şanzuman aralığı
Trans-h : transistorized Hall effect ignition , transsistorize edilmiş ateşleme
Trans-i : transistorized inductive ignition , transsistorize edilmiş endüktif ateşleme
TSZ-h : transistorized ignition-Hall effect , transsistorize edilmiş ateşleme
TSZ-i : transistorized ignition-magnetic induction , transsistorize edilmiş manyetik ateşleme
TWC : three-way catalytic converter , üç yollu katalitik konvektör
TWSV : three-way solenoid valve , üç yollu seloneid valf
U-CAT : unregulated catalytic converter , regüle edilemez katalitik konvektör
VAF : volume air flow , hava geçiş seviyesi
Vanos : variable valve timing , ayarlanılabilir valf zamanı
VEZ : fully electronic ignition , full elektronik ateşleme
VIC : variable inertia control , ayarlanılabilir eylemsizlik kontrolü
VIN : vehicle identification number , araç tanıtım numarası
VP : vacuum pump , vakum pompası
VSS : vehicle speed sensor , hız sensörü
VSV : vacuum switching valve , vakum valf anahtarı
V-Tec : variable valve timing and valve lift , ayarlanabilir valf zamanı ve valf yüksekliği
VTV : vacuum transmitting valve , vakum gönderici/verici valf
WAC : wide open throttle AC cut-off valve , tam açık boğaz klima kesici valfi
WOT : wide open throttle , tam açık boğaz
WP : water pump , su pompası

Dart Oyun Çeşitleri

301 / 501 / 701 :
Hangi oyuncu,ilk olarak seçilen oyun sayısını yani 301 -501 veya 701'den sıfıra ulaşırsa oyunun galibidir. Sıfır herhangi bir şekilde geçilirse makine hatalı atış verir ve bir önceki Raunttaki puana geri döner.

CRICKET :
Bullseye ve 15'den 20'ye kadar olan sayıların 3 er defa kapatılmasını hedefler ,bir sayıyı kapatan oyuncu diğerleri o sayıyı kapatana kadar o sayıdan puan toplayabilir. Bullseye ve 15'den 20'ye kadar olan sayıları kapatan ve toplam puanı diğerlerinden yüksek olan oyuncu oyunun galibidir.

HIGH SCORE :
7 Raunt sonunda en yüksek puanı toplayan oyunun galibidir.

SHANGAI :
Sıra ile 1'den 20'ye kadar olan sayıları ve Bulls eye hedefler.(İlk raunt 1,2,3,-ikinci Raunt 4,5,6 gibi)7 Raunt sonunda en yüksek puanı toplayan oyuncu oyunun galibidir.
Shangai yapmak için sıra ile arka arkaya gelen sayıları Single ,Double ve Triple atmak gerekir.

301 ELIMINATION :
Oyun 0 (sıfır) ile başlayıp 301'de biter.10 raunt içerisinde 301'e ulaşan oyuncu oyunun galibidir.Bir oyuncu başka bir oyuncunun ara sayısına ulaşır ise o oyuncunun sayısını sıfırlar.Takım oyunlarında sadece rakip takımdaki oyuncuların sayısı sıfırlanır.

SPLIT SCORE :
Oyuna 40 puan ile başlanır.Oyunun amacı makinenin belirlediği bölüme Dartların isabet ettirilmesidir.Seçilen bölüme isabet ettirilmez ise puan yarıya düşer.

RAPID SCORE :
Seçilen zaman içerisinde makinenin belirlediği sayıların isabet ettirilmesi ile oynanır.İlk dart atıldıktan sonra süre işlemeye başlar.7 Raunt sonunda en yüksek puanı toplayan kazanır.

OPSİYONLAR 1 :

Double İn : Oyuncu DOUBLE vurmak zorunda
Double Out : Oyuncu DOUBLE vurarak oyunu bitirir.
Master Out : Oyuncu DOUBLE veya TRIPLE vurarak oyunu bitirir
Double In / Double Out and Double In /
Master Out Combinationen : Her iki versiyon için ışıklar aynı zamanda yanmak zorunda

CRICKET VARIATION :
Chance It : Makine hedeflenmesi gereken sayıları içeriyor.
You Pick It : Oyuncular, hedeflenen sayıları tekrar seçiyorlar.
Cut Throat : Cricket gibi , tek farkı , diğer oyuncuların sayılarının da toplanmasıdır. En az puanı alan oyuncu kazanır.
Master Cricket : Hedeflenen sayı "kapatıldığında "ancak puan kazanılır.Fazlalıklar puana eklenir.Bu tüm sayılar ve Bullseye kapanıncaya kadar devam eder.Bundan sonra açık kalan sayılar ile puan kazanılabilir. En yüksek sayıya ulaşan kazanır.

OPSİYONLAR 2 :

Team : 4 , 6 ve 8 kişiden oluşuyor. İkili oyunlarda 1 - 3 , 2 - 4, 5 - 7 ve 6 - 8 grupları oluşturulur.
Handicap : Kırmızı ışığa basarak 1 oyuncuyu seçiniz. 0 yandığında ilk turda kaç ok ile oynanacağı belirtilir. Diğer oyuncularda aynı işlem tekrarlanır.

Time Out Handicap : Sadece Opsiyon 1 oyunları için geçerlidir. Start düğmesine basarak ilk oyuncu seçilir. Cricket lambaları yanmaya başlar. Oyuncu sadece 1 - 20 ve Bull'u işaretleyerek istenilen sayı ve zamanı ayarlayabilir. Oyun start düğmesine basılarak ta onaylatılır, aynı işlem tüm oyuncular için tekrarlanır. Her oyuncu farklı zamanlama seçebilir. Zaman ilk atıştan sonra çalışmaya başlar.

Süper Handicap : Oyuncu sayısına göre , her oyuncu farklı bir seçim yapabilir. Örnek : 1. Oyuncu 301, 2. Oyuncu 301 Master Out gibi.

Split Score : Amaç önceden işaret edilen sayıların vurulmasıdır. Bu sayı her turda farklı oluyor. Çift ve üçlü bir sayı hedefleniyorsa , bunun hesaplanmasında sayının çift veya üç katı alınır. Gösterilen sayıya tur başına en az bir kere isabet ettirmek gerekir veya sayı ikiye bölünür.

Rapid Fire : Seçilen zaman içerisinde ışığı yanan sayılara isabet ettirilmesi gerekir. Zaman ilk atıştan sonra çalışmaya başlar. Kazanan yedi turdan sonra en yüksek puanı alan oyuncudur. Beraberlik halinde yanan sayılarda yüksek sayıları vuran oyuncu kazanır.

Bağlantılı haberler,

Dart Oyun Kuralları