Pilsiz Fener
Acil durumlarda, evinizde, kamplarsa, arabanızda rahatlıkla bu tip cihazları kullanabilirsiniz.
yanda görünen cihaz the illuminator olarak geçmekte.
boyutları ise, 7.00in (17.78cm) x 2.75in (6.99cm) x 2.50in (6.35cm) .
Genişleyen bilgi portalı. kimi zaman gerekli, kimi zaman gereksiz görülen. Her türlü bilginin konakladığı bilgi dehlizi.
Bir ipe bağlı olarak uçurulan oyuncak, üstü kâğıt, naylon ya da ipekle kaplı tahta bir iskeletle bunun ucunda dengeyi sağlayan bir kâğıt kuyruktan oluşur. Ancak denge düzeneği uygun düzenlenmişse kuyruksuzda uçabilir.
Eşkenar üçgen, altıgen, dörtgen gibi geometrik şekillerde ya da balık, kuş, yılan, ejderha, kelebek lamba veya yöresel şekillerde yapılabilir.
Uçurtma, rüzgârda havalanır yönünü rüzgâr ve uçurtmanın ipini elinde bulunduran ayarlar, yapacağı hız, varacağı yükseklik, havada çizeceği şekiller, düşmesi, kalkması onu idare edenin yeteneğine ve uçurtmanın yapılış şekline bağlıdır.
Uçurtmanın ilk yapılış tarihi olarak çeşitli kayıtlar M.Ö. 300 yıllarını gösteriyor
Uçurtmanın anavatanının Çin olduğu ve Çin in Weifeng şehrinin uçurtmacılar başkenti olduğu çeşitli bilgi ve belgelerle de ifade ediliyor.
Uçurtma, özellikle Uzakdoğu da Çin, Japonya, Taiwan ve Endonezya’da halkın en eski yöresel eğlencelerinden biri olmuştur. Uçurtmanın uzak doğu tarihinde çok önemli bir yeri olduğu şüphesizdir.
Çeşitli savaşlarda haberleşme, düşmanı korkutma ve gövde gösterisi yapma aracı
Köylülerin hasat mevsiminde eğlence ve bolluk olması için tanrılara yakarış aracı
Yeni doğan bebeklerin üzerinden kötü ruhları kovma aracı
Karada otururken dev balıkları havadan yakalama aracı
Hırsızlar için dev uçurtmalarla çatılara çıkıp hırsızlık yapma aracı gibi pek çok etkinlikte kullanıldığı biliniyor
Çin’de doğup uzak doğuda hızla yayılan uçurtma ünlü kâşif Marco Polo tarafından Malaya adalarından satın alınarak Hollanda’ya götürülmüş ve bu şekilde Avrupa ülkeleri uçurtmayı tanımış burada da sevilerek hızla yaygınlaşmıştır
Avrupa’ya ulaşan uçurtma burada ciddi bir değişim geçirerek çift ipli, dört ipli uçurulmak suretiyle havada şekiller çizen gösteri uçurtmaları haline dönüştürülmüştür
Avrupa ve Amerika’da da aynı uzak doğuda olduğu gibi, uçurtma eğlencenin de ötesinde çeşitli etkinliklerde kullanılmıştır.
Bunlara örnek olarak
* 1572’de Benjamin Franklin’in şimşeğin elektriksel yapısını uçurtma marifetiyle bulması çok bilinen bir örnektir
* 1884 de Guglielmo Marconi’nin Atlas okyanusunun bir kıyısından diğerine yaptığı radyo yayınlarında uçurtmayı anten yükseltmede kullanması
* 1906 da San Francisco depreminin sonuçlarının fotoğraflanmasında uçurtmanın kullanılması
* Ünlü Niagara şelalesinin üzerindeki ilk köprünün halatlarının karşıdan karşıya geçirilmesi yine uçurtma marifetiyle olmuştur
* Buna benzer örnekleri çoğaltmak elbette pek mümkündür. Ancak daha sonra gelişen teknoloji ile uçurtma kendini bu tür deneylerden kurtarmış ve sadece eğlence aracı olarak günümüze kadar gelişerek ulaşmıştır
* Dünyanın pek çok ülkesinde uçurtma kulüpleri, dernekleri, federasyonları, hatta müzeleri ve bunun gibi çeşitli adlarla kurulmuş çok sayıda birlikler vardır.
Bunlardan biri olan British Columbia Kite Fliers 1987 yılında Mehmet Naci Aköz’ü ( Eyüp Kardeş ) Onur üyesi kabul ederek derneğine kaydını yapmış ve bir bültenle diğer ülkelere duyurusunu yaparak uzun süre adresini yayınlamıştır
* Yurdumuzda ise çocukların çok yakından tanıdığı ve sevdiği fakat ilgisizlik yüzünden unutulmaya yüz tutan uçurtma uçurma alışkanlığı Mehmet Naci Aköz’ün uzun süreli özel ilgi ve alakasıyla, her yıl yapılan çeşitli etkinliklerle tekrar, tekrar gündeme gelmektedir
** Türkiye’de uçurtmaya bakış ve uçurtma kültürü, Mehmet Naci Aköz’ün 1984 yılında düzenlediği ‘’Türkiye’nin ilk para ve kupa armağanlı uçurtma yarışması ‘’ ile apayrı bir boyut kazanmış ve Türk uçurtmacılığında yepyeni bir çığır açılmıştır
* 1983 yılında İstanbul Şampiyonu olan Mehmet Naci Aköz 1996 yılı itibari ile yarışmalardan yarışmacı sıfatı ile çekilmiştir
* 1984 yılında Türkiye’nin ilk uçurtma yarışmasını organize eden Eyüp Kardeş 1986 yılında Eyüp Kardeş Uçurtmacılar birliğini kurdu ve bu oluşum, Türkiye’nin ilk uçurtma kuruluşu oldu
* Türkiye’nin ilk uçurtmacılar derneği ise 1983 den beri uçurtmacılık konusunda ciddi ve sürekli çalışmalar yapan Eyüp kardeş müstear adıyla tanınan Mehmet Naci Aköz tarafından Eyüp Kardeş Uçurtmacılar Derneği adıyla 1997 yılında kuruldu.
* Türkiye’nin ilk uluslararası uçurtma festivali olan ve Mehmet Naci Aköz’ün projelendirmesi ve organizasyonunu üstlenmesiyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda 1997 yılında yapılan ‘’1.Uluslararası İstanbul Uçurtma Festivali ‘’ Hollanda, Malezya, Danimarka ve Avusturya’dan toplam 9 profesyonel uçurtmacıyla uluslar arası uçurtma hakemleri Türkiye’ye gelmiş ve etkinliklerin haberleri Avrupa basınında yer alarak Türk uçurtmacılığı ilk kez dünya sahnesine çıkmıştır.
* 1998 yılında İGDAŞ tarafından düzenlenen ‘’2. Uluslararası İstanbul Uçurtma Festivali’’ yine Mehmet Naci Aköz’ün projelendirmesi ve organizasyonu ile gerçekleştirildi.
* Dernek 2005 yılında isim değişikliğine giderek İstanbul Uçurtmacılar Derneği adını aldı.
* İstanbul Uçurtmacılar Derneği, uluslararası düzeyde yaptığı çalışmalar sonucunda Türkiye’nin, Avrupa Sportif Uçurtmacılık Federasyonu STACK’ a üye olmasını sağladı.
* Türkiye’nin birliğe üyeliğini 2005 yılında yapılan uzun müzakereler sonucunda onaylayan STACK, İstanbul Uçurtmacılar Derneği Başkanı Mehmet Naci Aköz’ü STACK’ın Türkiye Milli Direktörü olarak atadı.
* İstanbul Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda organize edilen ‘’ 3.Uluslararası İstanbul Uçurtma Festivali 2005 yılında İstanbul Uçurtmacılar Derneği tarafından projelendirilerek gerçekleştirildi.
* İstanbul Uçurtmacılar Derneğinin yoğun çabası ile, 3.Uluslararası İstanbul Uçurtma Festivaline, Avrupa, Amerika ve Japonya ülke uçurtma federasyon başkanları düzeyinde katılırken, Hindistan, İngiltere ve Endonezya’dan kulüpler adına katılım gerçekleştirildi.
* İstanbul Uçurtmacılar Derneği tarafından projelendirilen ve proje danışmanlığı üstlenilen 4.İstanbul Uluslar arası Uçurtma Festivali ise, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 10 Eylül 2006 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilecektir.
* 2006 yılı sonu itibariyle baktığımızda, Türkiye’de ilk kez 1984 yılında yapılan uçurtma yarışmasından bu güne kadar 2000’e yakın uçurtma etkinlikleri yapılmıştır.
Bunlar genellikle Belediyeler, Okullar, Özel ve Resmi kurumlarca düzenlenmiştir.
* Bu güne kadar yapılan uluslararası düzeydeki etkinlikler ise;
İstanbul Uçurtmacılar Derneği organizasyonunda gerçekleştirilen 1.2.3. ve 4. İstanbul Uluslar arası Uçurtma Festivalleri yanında,
Bursa’da yayın yapan Radyo Aktif uzun yıllar uluslararası uçurtma etkinliklerini sürdürmesine rağmen son birkaç yıldır etkinlikleri gözükmemektedir.
Uluslararası Dalin uçurtma festivali 2 kez,
Lykia World Uluslararası uçurtma şenliği ( Organizasyonu İstanbul Uçurtmacılar Derneği tarafından projelendirilip hayata geçirildi )
İş Bankası Uluslararası İstanbul Uçurtma festivali ve Lambiance ( Side – Antalya ) Uluslararası Antalya uçurtma festivali ise 1 kez yapılıp daha sonra devam ettirilemeyen etkinlikler olarak göze çarpıyor.
* Uçurtma etkinlikleri konusunda İstanbul Uçurtmacılar Derneği’nin dışında organize olmuş çalışma gurubu olarak Martı uçurtma kulübü bulunmaktadır.
* Tamamen amatör faaliyetlerle etkinliklerini sürdüren Martı Uçurtma Kulübünün çalışmalarına İstanbul’da Halit Cebeci, Ankara’da Ferruh Bayşu önderlik ediyor.
Kaynak: www.ucurtmadunyasi.com
* Genellikle lokal olarak imalat ve satış yapan uçurtma satıcılarının içinde ön plana çıkanlar ise İstanbul’da Balacan, İzmir’de SKY – FUN markalarıdır.
Bu markaların dışında ithalat yaparak uçurtmacılık yapan firmalar içinde Meska örnek verilebilir
Hava mühendisleri çevreye daha az zarar veren uçaklar tasarlayarak uçuşla ilgili kavramlarda kökten değişimler planlıyor. İşte çevre dostu uçan dairelerden biri...
Hollanda’daki Delft Teknoloji Üniversitesi üyesi Etnel Straatsma, kanatları olan silindir bir gövdeden kurtulmak istediğini belirtti. Straatsma’ya göre geleceğin uçağı uçan daire şeklinde olacak. Straatsma ve diğer mühendisler daha hafif maddeler kullanarak çevre dostu pervaneli uçaklara geri dönmek gibi projeler üzerinde de çalışıyor.Straatsma aynı zamanda, yüzde 50 daha az karbondioksit üreten çevre dostu uçaklar tasarlamayı amaçlayan CleanEra (TemizÇağ) projesinin başkanı. Projenin “greenliner” ögesinin, havayı kirleten unsurların oranını ve sesi azaltan tasarımı ise uçan daire şeklinde.
Delft Üniversitesi’nden Alexander de Haan günümüz uçaklarının ancak yüzde 10-15 daha az karbon emisyonu ve ses üreteceğini, bu rakamın ise her yıl yüzde 5 büyüyen havayolu sanayisiyle yarışamayacağını söylüyor.
Havacılık, yıllık karbondioksit emisyonunun sadece yüzde 2’sinden sorumlu fakat sanayinin çok hızlı büyümesi endişeye neden oluyor. 1999’da yapılan Hükümetlerarası Küresel Isınma Paneli raporuna göre 2050’de hava yolculuğu toplam küresel ısınmanın yüzde 5’inden sorumlu olacak.
Tahminlere göre bir yolcunun hava yolculuğu yaparak neden olduğu karbondioksit emisyonu, aynı mesafeyi arabayla gitmekle eşdeğer.
Modern uçakların çevre dostu olarak ulaşabilecekleri son noktaya geldiklerini belirten Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nden Andreas Handeman, köklü bir değişimin gerekli olduğunu vurguladı. Bu değişim ise yeni maddeler kullanarak ve yeni tasarımlara sahip uçaklar üretmek ya da eski modellere geri dönmek ile gerçekleşebilecek gibi görünüyor.
Kaynak :NTV
Öncelikle üretim prosedürünün detaylı bir şekilde öğrenilmesi gerekmektedir. Daha sonra bu prosedürü uygulayacak sistemi anlamak kolay olacaktır. Diğer bir önemli nokta ise ilk yapacağınız üretimde atık yağ kullanmayınız. Kullanılmamış bitkisel yağ ile başlayınız. 1 litrelik küçük deneme sistemleri kurarak küçük çaplı üretimler yapabilmeniz mümkündür. Burada tarif edilen prosedürü dikkatli bir şekilde takip ederseniz, biyodizeli başarı ile üretebilirsiniz.
Üretim Şekli
Önemli Not: Kullanılan maddelerin bazıları (Metanol gibi) tehlikelidirler. Maddeleri temin etmeden önce güvenlik önlemlerini alıp, maddeler hakkında detaylı bilgiye sahip olmadan kullanmayınız. Uyarılara dikkat ediniz. Aksi takdirde olabilecek olan yaralanma,kaza veya zarardan biyodizelturkiye.com sorumlu değildir. Burada yer alan bilgiler üretim tavsiyesi değil bilgilendirme amacıyla yurtdışındaki örneklerinden faydalanarak Türkçe’leştirilmiştir.
Gerekli olan Malzemeler:
Üretim Yöntemi/Methodu/Prosedürü
Karıştırıcı: Bir adet mikser veya boya karıştırmak için kullanılan karıştırıcılar kullanılabilir.
Kurutma:Yıkama sonunda biyodizel açık havada bırakılır. Biyodizelin berrak güzel bir renkte ise bu biyodizelin kuru olduğuna işarettir. Berrak renge ulaşmak bir kaç gün alabilir. Fakat acele olarak elde edilmek isteniyorsa; biyodizel 48 oC ‘ye kadar ısıtılıp soğumaya bırakılır.
Bütün bu işlemlerin sonunda biyodizel başarılı bir şekilde üretilmiştir.
kaynak : http://www.biyodizelturkiye.com/
Alman tasarımcı hopf & wortmann dan FlapFlap isimli ilginç tasarım. belkide bir tane sizde almak istersiniz.
http://www.buerofuerform.de/ tasarımcının direk adresinden ayrıntı elde edebilirsiniz.
1) 4 yıla kadar olan hapis cezasından korunursunuz.
2) 150 milyar liraya kadar olan ağır para cezaları sizi hiçbir şekilde etkilemez.
3) Korsan yazılım kullanıp adları basında yer alan kişiler gibi prestij kaybına uğramazsınız.
4) Korsan yazılımın beraberinde getirebileceği virüsler, bozuk diskler ve hatalı yazılımlar gibi faktörlerden etkilenmezsiniz.
5) Yeterli bir dokümantasyonla çalışmalarınızı sürdürürsünüz.
6) Kullandığınız yazılımların yeni sürümlerini çok daha uygun maliyetlerle temin edebilirsiniz.
7) Yazılım sektörünün yeni yazılımları daha düşük maliyetlerle geliştirmesine ve sunmasına katkı sağlarsınız.
8) Sektörün gelişmesine paralel olarak yeni istihdam olanaklarının yaratılmasında pay sahibi olursunuz.
9) Kayıt dışı ekonominin büyümesini engelleyerek vergi gelirlerinin artmasına yardımcı olursunuz.
10) Ülkemizin, yazılım telif hakları konusunda çağdaş ülkeler düzeyine yükselmesine katkıda bulunursunuz.
Kaynak: www.bsa.org
Türk Ceza Kanunun'da Bilişim Alanında Suçlar
Bilişim Sistemine Girme
MADDE 243.
(1)Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren ve orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.
(2) Yukarıdaki fıkrada tanımlanan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir.
(3) Bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. ,
Sistemi Engelleme, Bozma, Verileri Yok Etme veya Değiştirme
MADDE 244.
(1)Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Bu fiillerin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
(4) Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan fiillerin işlenmesi suretiyle kişinin kendisinin veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlamasının başka bir suç oluşturmaması halinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.
Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması
MADDE 245.
(1) Başkasına ait bir banka veya kredi kartını, her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kimse, kart sahibinin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişinin rızası olmaksızın bunu kullanarak veya kullandırtarak kendisine veya başkasına yarar sağlarsa, üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ve adlî para cezası ile cezalandırılır.
(2) Sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, dört yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbiri uygulanması
MADDE 246.
(1) Bu bölümde yer alan suçların işlenmesi suretiyle yararına haksız menfaat sağlanan tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.
İş Sözleşmesi’nin Özellikleri Nelerdir?
İş sözleşmesi, 4857 sayılı İş Kanunun 8’inci maddesinde şu şekilde tanımlanmıştır; “İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemesinden oluşan sözleşmedir.”Bu tanım ışığında iş sözleşmesini belirleyici özellikler olarak şu üç unsuru sayabiliriz;
İş Sözleşmesini Yazılı Yapmak Zorunlu mudur?
İş sözleşmesi, Kanunda aksi belirtilmedikçe özel bir şekle tabi değildir. Ancak, süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur. Yazılı yapılan iş sözleşmeleri, damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır.
objektif koşulların varlığı gereklidir.
Örnek olarak, ihale suretiyle yapımı üstlenilmiş ve belirli bir süreye bağlanmış köprü, yol vb yapı işleri veya bir proje dahilinde yürütülen işler belirli süreli iş sözleşmeleri ile yapılabilecektir.Objektif Nedenler Olmaksızın Belirli Süreli İş Sözleşmesi Yapılabilir Mi? Yapılırsa Sonucu Ne Olur?
Objektif bir neden olmadıkça tarafların belirli iş sözleşmesi yapması halinde, İş Kanunu’nun açık hükmü gereği belirli süreli sözleşme kendiliğinden belirsiz süreli sözleşme olarak yorumlanacak ve belirsiz süreli sözleşme tipine ilişkin hüküm ve sonuçları doğuracaktır.Objektif nedenlerin varlığı sözleşmenin yenilenmesi bakımından da aranır. Diğer bir ifadeyle belirli süreli sözleşme sona erdikten sonra objektif neden varlığını sürdürüyor ise ikinci kez belirli süreli sözleşme yapılabilir. İkinci kez yapılan belirli süreli sözleşmenin objektif nedene dayanmadığı ortaya çıkarsa iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir.
Örneğin işyerinde uygulanan tam süreli iş sözleşmesi için haftalık çalışma süresi 45 saat ise, kısmi süreli çalışma haftada 42, 43 saat gibi çalışma müddeti değil, hiç olmazsa tam sürenin üçte ikisinden daha az olan 30 saatin altındaki çalışma olarak kabul edilecektir.Kısmi Süreli Çalışanın Ücret ve Sosyal Haklarındaki Farklılıklar Nelerdir?
Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçi, ayırımı haklı kılan bir neden olmadıkça, salt iş sözleşmesinin kısmi süreli olmasından dolayı tam süreli emsal işçiye göre farklı işleme tabi tutulamaz.
Kısmi süreli çalışan işçinin ücret ve paraya ilişkin bölünebilir menfaatleri, tam süreli emsal işçiye göre çalıştığı süreye orantılı olarak ödenir. Örneğin işyerinde haftalık çalışma süresi 45 saat olan tam süreli çalışan işçi yılda 120 milyon yiyecek yardımı alıyorsa, haftada 15 saat kısmi süreli çalışan işçiye aynı yardım 40 milyon olarak ödenecektir.
Buna karşılık, bölünemeyen bir haktan, yararlanma koşulları bulunduğunda, her iki türdeki sözleşmeler arasında bir farklılık olmayacaktır.Kısmi süreli çalışan, 1 senelik fiili çalışma müddetini tamamlamakla yıllık ücretli izne hak kazanır. Örnek olarak 1.1.2003 tarihinde işe başlayan ve haftada 15 saat çalışan bir çalışan 2.1.2004 tarihinde yıllık ücretli izne hak kazanır. İş Kanununda kısmi ve tam süreli çalışanlar için yıllık ücretli izin müddeti ayrımı yapılmadığından, söz konusu çalışanın izin süresi 14 gün olacak ve yıllık izin ücreti de çalıştığı süreye orantılı olarak tespit edilecektir.
Çağrı Üzerine Çalışma Nedir?
Çağrı üzerine çalışma, kısmi süreli iş sözleşmelerinin iş sözleşmelerinin özel bir uygulama biçimidir. İşçinin yapmayı üstlendiği işle ilgili olarak kendisine ihtiyaç duyulması halinde iş görme ediminin yerine getirileceğinin kararlaştırıldığı ve yazılı olarak yapılması zorunlu olan bir sözleşme türüdür.
KİRA SÖZLEŞMESİ ÖRNEĞİ
KİRALANAN YERİN ADRESİ………..…:
KİRALANAN ŞEYİN CİNSİ ……………:
KİRAYA VERENİN…………………..…..:
(AD-SOYAD-ADRES)
KİRACI……………………………….…:
(AD-SOYAD-ADRES)
1AY-1 YIL KİRA KARŞILIĞI……………..:
KİRA BEDELİ ÖDEME ŞEKLİ…………......:
KİRA SÜRESİ………………………..…..:
KİRA BAŞLANGICI………………..….....:
KİRALANAN ŞEYİN NE İÇİN KULLANILACAĞI..:
KİRALANAN İLE BERABER KİRACIYA TESLİM OLUNAN DEMİRBAŞ EŞYALAR..:
Kiracı kiraladığı şeyi kendi malı gibi iyi kullanmaya ve bozulmamasına ve içinde oturanlar varsa onlara karşı iyi davranmaya mecburdur.
Kiralanan şey kiracı tarafından üçüncü şahsa kısmen veya tamamen kiralanıp da kiralanan herhangi bir şekilde tahrip ve tadil edilirse kiraya veren kira sözleşmesinin bozabileceği gibi bu yüzden meydana gelecek zarar ve ziyanı protesto çekmeye ve hüküm altına almaya hacet olmaksızın kiracı tarafından tazmine mecburdur.
Kiralanan şeyin tamiri lazım gelir ve üçüncü bir şahıs onun üzerinde bir hak iddia ederse kiracı hemen kiraya verene haber vermeye mecburdur. Haber vermezse zarardan sorumludur. Kiracı zaruri tamiratın icrasına müsaade etmeye mecburdur. Kiralana şeyin alelade kullanılması için cam taktırmak, kilit taktırmak ve badana ve boya gibi ufak tefek kusurlar kiraya verene haber vermeden ve münasip müddet beklemeden kiracı tarafından yaptırırsa masrafı kiraya verenden istenemez.
Kiralanan şeyin vergisi ve tamiri kiraya verene, kullanılması için lazım gelen temizleme ve ıslah masrafları kiracıya aittir.
Kiracı kiraladığı şeyi ne halde buldu ise kiraya verene o halde teslim etmeye mecburdur.
Kiralanan gayrimenkul içinde bulunan demirbaş eşya ve edevatı dahi kontrat müddetinin hitamında tamamen iade ile mükelleftir. Gerek bu eşya ve gerek kiralanan şeyin teferruatı ve mütemmim cüzleri zayi edilir veya mutat üzere kullanılmaktan mütevellit noksandan ziyade kıymetlerine noksan arız olursa kiracı bunları kıymetleriyle tazmine ve kiraya veren istediği takdirde eski haline getirmeye mecburdur.
Kiracı kiraladığı şeyi kontrata göre kullanmış olması hesabıyla ondan ve eşyasından husule gelen eksiklik ve değişiklikten mesul olmayacaktır. Kiracının kiraladığı şeyi iyi halde almış olması asıldır.
Kiracı kontrat müddetinin son ayı içinde kiralanan şeyi görmek için gelen taliplerin gezip görmesine ve vasıflarının tetkik edilmesine karşı koyamaz.
Kira müddeti bittiği halde kiralanan şeyi boşaltmadığı suretle kiracı kiraya verenin bundan doğacak zarar ve ziyanı tazmin edecektir.
Kiracının yahut kendisiyle birlikte yaşayan kimselerin yahut işçilerin sağlığı için ciddi bir tehlike teşkil edecek derecede ve önemde bulunmayan şeyler kiracı için kiralanan şeyi teslimden kaçmayı ve kira süresi içinde zorunlu olması halinde kira sözleşmesini bozmayı ve kiradan miktar indirimi talebe neden olmaz.
Kiracının kiralanan şeyin içinde ve dışında yaptıracağı süsleme masrafları tamamen kendisine ait olacak ve sözleşme bittiğinde hiçbir güne bedel ve masraf ve tazminat istemeye hakkı olmama gayrimenkul inşaatın cümlesi kiraya verenin olacaktır.
Kiracı kiraya verenin yazılı olurunu alacak masrafı tamamen kendisine ait olmak üzere şehir suyu, hava gazı ve elektrik alabilecek ve apartmanda umumi anten yoksa hususi anten yaptırabilecektir. Bu teçhizatın bedelleri yine demirbaş varsa bunun abone ücreti kiracıya ait bulunacaktır.
ÖZEL ŞARTLAR
KİRACI ve KİRAYA VEREN imzaları
Bilgi edinme hakkı
MADDE 4 Herkes bilgi edinme hakkına sahiptir.
Bilgi verme yükümlülüğü
MADDE 5 Kurum ve kuruluşlar, bu Kanunda yer alan istisnalar dışındaki her türlü bilgi veya belgeyi başvuranların yararlanmasına sunmak ve bilgi edinme başvurularını etkin, süratli ve doğru sonuçlandırmak üzere, gerekli idarî ve teknik tedbirleri almakla yükümlüdürler.
Başvuru usulü
MADDE 6 Bilgi edinme başvurusu;
İstenecek bilgi veya belgenin niteliği
MADDE 7
Gizli bilgileri ayırarak bilgi veya belge verme
MADDE 9 İstenen bilgi veya belgelerde, gizlilik dereceli veya açıklanması yasaklanan bilgiler ile açıklanabilir nitelikte olanlar birlikte bulunuyor ve bunlar birbirlerinden ayrılabiliyorsa, söz konusu bilgi veya belge, gizlilik dereceli veya açıklanması yasaklanan bilgiler çıkarıldıktan sonra başvuranın bilgisine sunulur.
Ayırma gerekçesi başvurana yazılı olarak bildirilir.
Bilgi veya belgeye erişim
MADDE 10 Kurum ve kuruluşlar, başvuru sahibine istenen belgenin onaylı bir kopyasını verirler.
Bilgi veya belgenin niteliği gereği kopyasının verilmesinin mümkün olmadığı veya kopya çıkarılmasının aslına zarar vereceği hâllerde, kurum ve kuruluşlar ilgilinin;
Bilgi veya belgeye erişim süreleri
MADDE 11
Başvuruların cevaplandırılması
MADDE 12 Kurum ve kuruluşlar, bilgi edinme başvurularıyla ilgili cevaplarını yazılı olarak veya elektronik ortamda başvuru sahibine bildirirler. Başvurunun reddedilmesi hâlinde bu kararın gerekçesi ve buna karşı başvuru yolları belirtilir.
İtiraz usulü
MADDE 13 Bilgi edinme istemi 16 ve 17 nci maddelerde öngörülen sebeplerle reddedilen başvuru sahibi, yargı yoluna başvurmadan önce kararın tebliğinden itibaren onbeş gün içinde Kurula itiraz edebilir.
Kurul, bu konudaki kararını otuz iş günü içinde verir. Kurum ve kuruluşlar, Kurulun istediği her türlü bilgi veya belgeyi onbeş iş günü içinde vermekle yükümlüdürler.
Kurula itiraz, başvuru sahibinin idarî yargıya başvurma süresini durdurur.
Uluslararası pazarlara çeşitli şekillerde girebilirsiniz. Pazarlayacağınız ürünün niteliğini, düşünülen pazarla ilgili çevresel faktörleri ve işletmenin kaynaklarının ne kadarının pazara aktarılacağını belirleyerek pazara giriş şeklinizi kolayca seçebilirsiniz. Şimdi pazara giriş şekillerini inceleyelim.
Doğrudan ihracat: İhracatçı, hiçbir aracı kullanmadan, ithalatçının bulunmasından ödemenin alınmasına kadar tüm ihracat işlemlerini kendisi yapar. Doğrudan ihracat yapmak istiyorsanız bağımsız bir ihracat birimi oluşturmanız yararınıza olacaktır.
Dolaylı ihracat: İhracat yapmak isteyen ancak gerekli personel ve kaynağı olmayan şirketler, ihracat konusunda gerekli deneyim ve alt yapıya sahip kuruluşlara başvurarak kolayca ihracat işlemlerini gerçekleştirebilirler. Şirketler dolaylı ihracat yapmak için, sektörel dış ticaret şirketlerine, komisyonculara, acentalara, lokal alım ofislerine ve dış ticaret şirketlerine başvurabilirler.
Ortak yatırım: İhracatçı firma ile ithalatçı firma aralarında hisse, teknoloji transferi, yatırım, üretim ve pazarlama alanlarında bir ortaklık anlaşması yapabilirler.
Lisans anlaşmaları: İşletme, yabancı ülke işletmesine teknolojisini, tasarımını, bir markayı veya patenti sözleşmeye bağlı olarak bir bedel karşılığında devredebilir. Böylece lisansı veren işletme dış pazarlara kolayca girebilir.
Yerinde üretim: Bir işletmenin çeşitli maliyetlerini azaltmak ve devlet teşviklerinden yararlanmak için hedef pazarda bir tesis kurarak imalat yapmasıdır.
İnternet hız rekoru İsveç'te yaşayan 75 yaşındaki Bayan Sigbritt Lothberg'in evinde kırıldı. İsveç'in Karlstad şehrinde yaşayan Lothberg'in evinden internete saniyede 40Gbit hızla bağlanıldı.
Sadece 2 saniyeden daha az bir zamanda, bir DVD filmin tamamını ev bilgisayarına indirmeye olanak tanıyan rekor bağlantı hızına bağlantıda yeni bir modülasyon tekniği kullanılması ile ulaşıldı.
Bölgenin internet sağlayıcısının teknik birimi ve Lothberg'in donanım uzmanı oğlu (hayırlı evlat) tarafından gerçekleştirilen bağlantı şu ana kadar dünyada yakalanan en yüksek internet bağlantı hızı olarak tarihe geçti.
Hamburg ve Dresden kentinde görev yapan Alman araştırmacılar, AIDS hastalığına yol açan HIV’in genini, laboratuvar ortamında ilk kez insan hücresinden çıkartmayı başardı.
Doğu Pasifik'te yapılan kontrollerde gri balinaların olması gerekenden çok daha zayıf ve bitkin olduğunu belirlendi.
Doğayı koruma konusundaki çalışmalarıyla bilinen Earthwatch Enstitüsü'nden bir grup bilim adamı, Doğu Pasifik'te yaptıkları kontrollerde gri balinaların olması gerekenden çok daha zayıf ve bitkin olduğunu belirledi.
Enstitüden William Megill, su sıcaklığındaki artışın denizdeki oksijen oranını artırarak balinaların beslendiği canlıların yok olmasına neden olabileceğini ifade etti. Balinaların yiyecek arama telaşından çiftleşme alışkanlıklarını ihmal ettiği de belirtildi.