Kendi Biyodizelinizi Üretin

Öncelikle üretim prosedürünün detaylı bir şekilde öğrenilmesi gerekmektedir. Daha sonra bu prosedürü uygulayacak sistemi anlamak kolay olacaktır. Diğer bir önemli nokta ise ilk yapacağınız üretimde atık yağ kullanmayınız. Kullanılmamış bitkisel yağ ile başlayınız. 1 litrelik küçük deneme sistemleri kurarak küçük çaplı üretimler yapabilmeniz mümkündür. Burada tarif edilen prosedürü dikkatli bir şekilde takip ederseniz, biyodizeli başarı ile üretebilirsiniz.
Üretim Şekli
Önemli Not: Kullanılan maddelerin bazıları (Metanol gibi) tehlikelidirler. Maddeleri temin etmeden önce güvenlik önlemlerini alıp, maddeler hakkında detaylı bilgiye sahip olmadan kullanmayınız. Uyarılara dikkat ediniz. Aksi takdirde olabilecek olan yaralanma,kaza veya zarardan biyodizelturkiye.com sorumlu değildir. Burada yer alan bilgiler üretim tavsiyesi değil bilgilendirme amacıyla yurtdışındaki örneklerinden faydalanarak Türkçe’leştirilmiştir.
Gerekli olan Malzemeler:
- 1lt yağ
- 200 ml metanol
- NaOH veya KOH
- Karıştırıcı (Mikser veya blender)
- Ölçüm yapabileceğiniz beher ya da dereceli silindir.
- Yarım litrelik için görebileceğiniz bidon
- 2 adet huni (bidona bağlamak için)
- 2 litrelik PET şişe
- 2 adet temiz PET şise
- Termometre
Üretim Yöntemi/Methodu/Prosedürü
Karıştırıcı: Bir adet mikser veya boya karıştırmak için kullanılan karıştırıcılar kullanılabilir.
- Öncelikle 200 ml Metanol yarım litrelik karıştırma kabına alınır Metanol havadaki su buharını dahi absorp edebileceği içi n bu işi çabul bir şeklilde yapmak gerekir. 3,5 gr NaOH, Metanol’ün içine atılıp karıştırılır. NaOH tamamen çözünene kadar bu işlem yapılır. Çözünme bitince Metoksit elde edilmiş olur.
- Yağ 55 oC ‘ye kadar ısıtılır. Karıştırıcının bağlı olduğu kaba alınır ve karıştırılır.
- Hazırlanmış olan metoksit, ısıtılmış olan yağa karıştırılır.Sıcaklık 55 oC’de sabit tutulup 1 saat boyunca karıştırma işlemi devam eder.
- Reaksiyon bitince, karışım 2 litrelik PET şişenin içine (veya kavanoza) alınıp bekletilir.
- Hazırlanmış olan metoksit, ısıtılmış olan yağa karıştırılır.Sıcaklık 55 oC’de sabit tutulup 1 saat boyunca karıştırma işlemi devam eder.
- Reaksiyon bitince, karışım 2 litrelik PET şişenin içine (veya kavanoza) alınıp bekletilir.
- 12-24 saat bekletilip fazların ayrılması gözlenir. Üst kısım biyodizeldir,altta kalan kısım gliserindir. Üst kısım yavaşca başka bir kaba alınır.(Bu işlemi yukarıdan vakumla çekerek yapmak en sağlıklı yoldur.) Eğer bu işlem sırasında faz karışması gözlenirse tekrar fazlar ayırlana kadar bekleme yapılmalıdır. Bundan sonraki aşama yıkama testidir.
Kurutma:Yıkama sonunda biyodizel açık havada bırakılır. Biyodizelin berrak güzel bir renkte ise bu biyodizelin kuru olduğuna işarettir. Berrak renge ulaşmak bir kaç gün alabilir. Fakat acele olarak elde edilmek isteniyorsa; biyodizel 48 oC ‘ye kadar ısıtılıp soğumaya bırakılır.
Bütün bu işlemlerin sonunda biyodizel başarılı bir şekilde üretilmiştir.
kaynak : http://www.biyodizelturkiye.com/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder