Facebook Beacon Özrü

Facebook ortamındaki yüzlerce uygulamadan biri olan Beacon, üyelerin internet üzerinden yaptıkları alışverişleri ve ziyaret ettiği siteleri takip ederek Facebook profillerinde yayınlıyor, hatta iddiaya göre toplanan bu bilgiler firma tarafından diğer şirketlere pazarlama faaliyetlerinde kullanılmak üzere satılıyor. Ancak diğer pek çok uygulamada olan ‘devre dışı bırakma’ özelliği Beacon’da yok. Dolayısıyla programa, hem kullanıcılardan, hem de dijital haklar aktivistlerinden büyük tepki geliyor.
ABD’nin MoveOn.org adlı sivil toplum kuruluşu, programın kapatılması için 70 bin imza topladı. Facebook’un kendisinde de uygulamaya karşı oluşturulan protesto gurubu onbinlerce üyeye ulaştı. Başta uygulamayı savunan şirket kurucusu ve sahibi Mark Zuckerberg , protestolar üzerine kullanıcılardan özür dileyerek uygulamanın ‘seçenekli’ hale getirileceğini duyurdu.
Yeterli mi?
Zuckerberg, “Beacon’u programlamakla hata yaptık. Fakat krizi yönetirken daha büyük hatalar yaptık. Özür dilerim” dedi. Firmadan yapılan açıklamaya göre Beacon uygulaması kaldırılmayacak ancak kullanıcıya programı ‘devre dışı bırakma’ seçeneği sunulacak.
İşte bu noktada tartışma yön değiştirerek devam edeceğe benziyor. Çünkü bazı uzmanlara göre Beacon’ın seçenekli hale getirilmesi, kişisel bilgilerin ‘depolanmaya son verilmesi’ anlamına gelmiyor. Kullanıcı sözkonusu bilgilerin profilinde gösterilmesini engelleyebilecek olsa da, bu bilgiler yine de Facebook sunucusunda depolanmış olacak ve firma tarafından başka firmalara ‘kullandırılması” tehlikesi sürecek. İnternet örgütleri şimdi bu bilgilerin üçüncü şahıslara transfer edilmeyeceğine dair Facebook’un güvence vermesini talep ediyor.