Site Meter Bilgi Dehlizi: Kredi Kartından Artık Yıllık Ücret Alınmayacak

18 Mart 2008 Salı

Kredi Kartından Artık Yıllık Ücret Alınmayacak

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da değişiklik yapan kanun tasarısı taslağı görüşe açıldı. Düzenleme ile kredi kartı yıllık ücreti ile ilgili tartışmaya nokta koyuluyor. Bankalar, yeni düzenleme yürürlüğe girdikten önce de sonra da olsa verdikleri tüm kredi kartları için yalnızca bir kez ücret alabilecekler.

ESKİ KARTLARDAN DA ÜCRET ALINAMAYACAK

Alacağın takibine ilişkin masraflar hariç olmak üzere kredi veren, kredi kartı sözleşmesinde belirlenen faiz dışında tüketiciden herhangi bir ödemede bulunmasını isteyemeyecek. Kredi kartı üyelik ücreti ise bir kereye mahsus olmak üzere ve ancak kredi kartı sözleşmesi imzalanırken alınabilecek. Kredi kartı üyelik ücretinin azami tutarı BDDK tarafından belirlenecek. Bu Kanunun yürürlük tarihinden önce verilen kredi kartlarından üyelik ücreti alınmayacak.

Kredi kartından yıllık ücret alınmasını yasaklayan hükmün gerekçesinde, 1 Kasım 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun, bankaların ödünç para verme işlemlerinde uygulanacak faiz ve ücretlerin azami miktar ya da oranlarını tespit etme, bunları kısmen yada tamamen serbest bırakma yetkisini Bakanlar Kuruluna verdiği, aynı zamanda bu yetkinin Merkez Bankasına devredilebileceğini de hükme bağladığı anımsatıldı.

BANKALARA SINIRSIZ SERBESTLİĞE SON

Bu yetkiye dayanarak, Merkez Bankasınca çıkarılan tebliğ uyarınca, bankalara söz konusu ücretlerin belirlenmesinde herhangi bir üst sınır getirilmediği kaydedilen gerekçede şu değerlendirmede bulunuldu:

“Aksine faiz dışındaki diğer menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların bankalar tarafından serbestçe belirlenmesine izin verilmiştir. Anılan düzenleme nedeniyle, bankalar, önceden standart olarak hazırladıkları sözleşmeye istedikleri masraf kalemlerini herhangi bir miktarla sınırlı tutmaksızın eklemektedir. Tüketici, kredi kartlarına ilişkin sözleşmelerin standart sözleşme olmaları nedeniyle içeriğine etki edememekte, bankanın öngördüğü miktarı ödemek zorunda kalmaktadır. Bankalar tarafından 2 lira ile 30 lira arasında değişen miktarda kredi kartı üyelik ücreti alınmaktadır.”

Gerekçede, bankalar tarafından alınan kredi kartı üyelik ücreti veya benzeri isimler altında alınan ücretler konusunda tüketici mağduriyetinin bertaraf edilmesi nedeniyle söz konusu düzenlemenin yapıldığının altı çizildi.

Düzenleme ile ayrıca mal veya hizmetin kredi kartı ile satın alındığı durumlarda, satıcı veya sağlayıcı, tüketiciden komisyon veya benzeri bir isim altında ilave ödemede bulunmasını isteyemeyecek.

Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’na göre kart çıkaran kuruluşlar, kredi kartı sözleşmesinin feshedilmesi ile ilgili bildirim ve taleplere ilişkin işlemleri yerine getirmek üzere gerekli tedbirleri almaya yönelik sistemi kurmak ve kesintisiz olarak açık tutmakla yükümlü tutulacaklar.

Anka

1 yorum:

YüReKlİ dedi ki...

HERKES HAKKINI ARAMALI...ONLAR, KREDİ KARTLARINI KULLANMAMIZDAN DOLAYI ZATEN KAZANMASI GEREKENİ FAZLASIYLA KAZANIYORLAR..İSTER İSTEMEZ GERİ ÖDEME YAPILIYOR..BİLGİLERİNİZE...DİLEKÇE ÖRNEKLERİ AŞAĞIDADIR...

KREDİ KARTI ÜCRETİ BANKADAN İADE TALEP DİLEKÇESİ)

YAPI KREDİ BANKASI A.Ş.’NE

Bilindiği üzere 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 06.03.2003 tarihli ve 4822 Sayılı Kanunla değişik 22.maddesinin 5. fıkrası “Değeri beşyüz milyon liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda tüketici sorunları hakem heyetlerine başvuru zorunludur. Bu uyuşmazlıklarda heyetin vereceği kararlar tarafları bağlar. Bu kararlar İcra ve İflas Kanununun ilamların yerine getirilmesi hakkındaki hükümlerine göre yerine getirilir. Taraflar bu kararlara karşı onbeş gün içinde tüketici mahkemesine itiraz edebilirler. İtiraz, tüketici sorunları hakem heyeti kararının icrasını durdurmaz. Ancak, talep edilmesi şartıyla hakim, tüketici sorunları hakem heyeti kararının icrasını tedbir yoluyla durdurabilir. Tüketici sorunları hakem heyeti kararlarına karşı yapılan itiraz üzerine tüketici mahkemesinin vereceği karar kesindir” hükmünü ihtiva etmektedir.
Dilekçemiz ekinde sunduğumuz ……Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı’nın ……… tarih ve ……. Sayılı kararı uyarınca bankanızca tarafımdan haksızca tahsil edilen …….YTL kredi kartı aidatının tarafıma iadesine karar verilmiş olup tarafınıza yapmış olduğum tüm başvurulara rağmen anılan karar uyarınca tarafımca yatırılan ücret tarafıma iade edilmemiştir.
Yukarıda anılan kanun metninden de açıkça anlaşılacağı üzere Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlıklarının vermiş olduğu kararlar 2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunun ilamların yerine getirilmesine ilişkin hükümlerine tabidir ve kesinleşmeden ilamlı icra takibine konu olabilir.
Ayrıca …… Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı’nın …….tarih ve …….. Sayılı kararına tarafınızca yasal süresi içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz edilmemiş olup söz konusu bu karar kesinleşmiş durumdadır.
Yukarıda anılan kanun metinleri uyarınca, tarafımdan haksız tahsil edilen ….YTL’nin tarafıma iadesini, eğer iade edilmeyecekse tarafınıza karşı söz konusu Hakem Heyeti Başkanlığı Kararına binaen ve 2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunu uyarınca ilamlı icra takibi yapacağımı, takip aşamasındaki tüm masrafların ve avukatlık ücretinin tarafınıza yükletileceğini bilgilerinize arz ederim.24.12.2008

…………………
Eki : …….Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı’nın
……… tarih ve …….. Sayılı kararı.

-----------------------------------
(TÜKETİCİ SORUNLARI İÇİN HAKEM HEYETİ BAŞKANLIĞINA ŞİKAYET DİLEKÇESİ)

……….. TÜKETİCİ SORUNLARI HAKEM HEYETİ BAŞKANLIĞI’NA

ŞİKAYETÇİ : ……
(Adres)

KARŞIYAN : Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. …. Şube Müdürlüğü-……..

AÇIKLAMA : Karşıyan banka tarafından verilen ………………… kart numaralı kredi kartı nedeniyle son ödeme tarihi 25.08.2008 tarihi olan hesap özetinden de anlaşılacağı üzere tarafımdan 35,00YTL üyelik ücreti tahsil edilmiştir.
Kredi kartımdan kesilen üyelik ücretinin iadesi için müracaat etmeme rağmen olumsuz yanıt verilmiştir.
Bu nedenle sayın heyetinize müracaat ederek hesap özetinde gösterilen ve tarafımca ödenen 35,00YTL üyelik ücretinin tarafıma iadesini talep etmek zorunda kaldım.
Karşıyan 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanuna aykırı davranmıştır.

İSTEM VE SONUÇ : Yukarıda açıkladığım nedenlerle karşıyan banka tarafından hesap özetinde gösterilen 35,00YTL üyelik ücretinin tarafıma geri ödenmesine karar verilmesini talep ederim.15.08.2008

Şikayetçi
Eki :1) Hesap özeti …………………….
2) Dekont fotokopisi